Wednesday 20 February 2008

WSEAS -- Τα Νέα μας--> WSEAS, Ομιλία Καθηγητού Πανεπιστημίου Μπέρκλεϋ "Προς μια νοημοσύνη μηχανών σε Επίπεδο Ανθρώπου" WSEAS Συνέδριο WSEAS Πανεπιστήμιο Καίμπριτζ, WSEAS Μπερκλευ

Ομιλία Ολομελείας (Πλήρης διάλεξη)

Προς μια νοημοσύνη μηχανών σε Επίπεδο Ανθρώπου

http://www.wseas.org/conferences/2008/cambridge/aiked/Plenary1.htm

Περισσότεροι από 300 μέλη και φίλοι της WSEAS αναμένεται να παρακολουθήσουν την βαρυσήμαντη από επιστημονικής σκοπιάς
ομιλία ολομελείας του Παγκοσμίου Φήμης
Καθηγητού Λότφι Ζαντέχ
(Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας
Μπέρκλεϋ, Καλιφόρνια 94720 -1776
Διευθυντής πρωτοβουλίας του Μπέρκλεϋ στον Ήπιο Υπολογισμό (BISC))
ο οποίος για 4η φορά θα είναι Ομιλητής Ολομελείας σε ένα πολυσυνέδριο της WSEAS
WSEAS, Αθήνα, Ιούλιος 1999
WSEAS, Μαϊάμι, ΗΠΑ, Απρίλιος 2004
WSEAS, Λισσαβώνα, Πορτογαλία, Ιούνιος 2005
WSEAS, Πανεπιστήμιο Καίμπριτζ, Μεγάλη Βρεττανία, Φεβρουάριος 2008

Ο κ. Ζαντέχ, τον οποίο ο Καθηγητής Μαστοράκης, απεκάλεσε το 1999, ως η συνέχεια του "Αριστοτέλη, Καρτεσίου" ομιλεί σήμερα για πρώτη φορά σε ένα διεθνές φόρουμ, όπως το πολυσυνέδριο της WSEAS εντός του Καίμπρητζ.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ:
Το επίτευγμα ανθρωπίνου επιπέδου νοημοσύνης μηχανών έχει τις βαθιές επιπτώσεις στη σύγχρονη κοινωνία η οποία γίνεται όλο και περισσότερο πληροφοριο-κεντρική στην αναζήτησή της για την αποδοτικότητα,  στην επιδιωξη της για την αποτελεσματικοτητα, την ευκολια και την αναβαθμιση της ποιότητας ζωης.
Οι άνθρωποι έχουν πολλές αξιοπρόσεκτες ικανότητες. Μεταξύ τους μια ικανότητα που ξεχωρίζει είναι η ανθρώπινη δυνατότητα να εκτελεσθεί μια ευρεία ποικιλία  φυσικών και διανοητικών στόχων χωρίς οποιεσδήποτε μετρήσεις και οποιουσδήποτε υπολογισμούς, βασισμένη στις αντιλήψεις για την απόσταση, την ταχύτητα, την κατεύθυνση, την πρόθεση, την πιθανότητα και άλλες ιδιότητες των φυσικών και διανοητικών αντικειμένων. Ένα γνωστό παράδειγμα οδηγεί ένα αυτοκίνητο στην κυκλοφορία πόλεων. Η μηχανοποίηση αυτής της δυνατότητας είναι ένας προκλητικός στόχος της νοημοσύνης μηχανών.
Η επιστήμη ασχολείται όχι με την πραγματικότητα αλλά με τα πρότυπα της πραγματικότητας. Σε μεγάλο βαθμό, τα πρότυπα της πραγματικότητας στις επιστημονικές θεωρίες είναι βασισμένα στην κλασσική, αριστοτελική, δίτιμη λογική. Οι λαμπρές επιτυχίες της επιστήμης είναι ορατές σε όλες. Αλλά όταν παίρνουμε μια προσεκτικότερη ματιά, αυτό πο βλέπουμε είναι ότι παράλληλα με τις λαμπρές επιτυχίες υπάρχουν περιοχές όπου το επίτευγμα ανθρωπίνου επιπέδου νοημοσύνης μηχανών είναι ακόμα ένας απόμακρος στόχος. Δεν μπορούμε να γράψουμε τα προγράμματα που μπορούν να συνοψίσουν ένα βιβλίο. Δεν μπορούμε να αυτοματοποιήσουμε την οδήγηση ενός αυτοκινήτου ι
Γιατί είναι το επίτευγμα ανθρώπινης νοημοσύνης των μηχανών ένας απόμακρος στόχος;
 Αυτό που είναι ευρέως παραγνωρισμένο είναι ότι ένας από τους κύριους λόγους είναι η θεμελιώδης σύγκρουση μεταξύ της ακρίβειας της δισθενούς λογικής και της ανακρίβειας του πραγματικού κόσμου.
Στον κόσμο της δίτιμης λογικής, κάθε πρόταση είναι είτε αληθινή είτε ψεύτικη, χωρίς τις σκιές της αλήθειας που επιτρέπεται.
Στο πραγματικό κόσμο, όπως γίνεται αντιληπτό από τους ανθρώπους, οι περισσότερες προτάσεις είναι αληθινές σε έναν βαθμό. Οι άνθρωποι έχουν μια αξιοπρόσεκτη ικανότητα στο λόγο και λαμβάνουν τις λογικές αποφάσεις σε ένα περιβάλλον  ανακρίβειας,  αβεβαιότητας, και ημιτέλειας των πληροφοριών και  μεροληψίας της αλήθειας. Είναι αυτή η ικανότητα που είναι πέρα από την προσιτότητα της δίτιμης λογικής που είναι αδιάλλακτη της ανακρίβειας , της μερικής αλήθειας.

Κατα τα προσεχή έτη, η ασαφης λογικη και οι μέθοδοι της ειναι πιθανον να παίξουν όλο και πιο σημαντικο ρολο στην επιτευξη του ανθρωπίνου επιπέδου νοημοσυνης. Επιπλεον, \
η ήπια υπολογιστική είναι βεβαιο οτι θα αυξηθεί σε χρησσιμότητα και σπουδαιοτητα. Βασικα, με τον όρο ήπιο υπολογισμό εννοούμε ένας συνασπισμό μεθοδολογιων που με τον εναν η τον αλλο τροπο στρεφονται προς την αναπτυξη καλυτέρων μοντέλων της πραγματικοτητας, την ανθρωπινη λογικη, την αξιολογηση κινδυνων και τη ληψη αποφασεων. Αυτο ειναι το πρωταρχικο κινητρο για το ήπιο υπολογισμό :  ασαφης λογικη, νευρουπολογιστική, εξελικτικη υπολογιστικη, πιθανολογικη υπολογιστικη μηχανη και μαθησης. Η κατευθυντηρια αρχη της ήπιας υπολογιστικης ειναι οτι, σε γενικες γραμμες, καλυτερα αποτελεσματα μπορουν να επιτευχθουν μεσω της χρησης των ήπιων υπολογιστικών μεθοδων παρά των κλασσικών υπολογιστικών τεχνικών.


Άλλα WSEAS Συνέδρια

Μιά πολύ σημαντική ομάδα συνεδρίων συνδιοργανώενται από την WSEAS με πολλούς τοπικούς ασιατικούς επιστημονικούς φορείς στο
Χανζού, Κίνα, 6-8 Απριλίου 2008

    *

      7ο WSEAS Διεθνές Συνέδριο ΣΤΟΝ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ (ACACOS «08)
      
    *

      7ο WSEAS Διεθνές Συνέδριοστην ΟΡΓΑΝΟΛΟΓΙΑ, τη ΜΕΤΡΗΣΗ, τα ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ και τα ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ (IMCAS'08)
      
    *

      8ο WSEAS Διεθνές Συνέδριο στη ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ και ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ (ROCOM'08)
      
    *

      8ο WSEAS Διεθνές Συνέδριο ΣΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΟΛΥΜΈΣΩΝ & ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΣΗΜΑΤΟΣ (MUSP «08)


Να σημειωθεί ότι αυτή η ομάδα συνεδρίων της WSEAS συγκντρώνει κάθε χρόνο πάνω από 300 διακεκριμμένους ερευνητές, οι περισσότεροι ειδικοί του χώρου τους.

Τα συνέδρια της WSEAS  έχουν περίπου ένα 40% ποσοστό έγκρισης των εργασιών και αντίστοιχα ένα 60% απόρριψης, κάτι που κάνει τα συνέδρια της WSEAS περιζήτητα και αξιοσέβαστα!
Μέγάλες ακαδημαικές προσωπικότητες λαμπρύνουν καθ'έκαστον χρόνο τα συνέδρια της WSEAS (Χάρβαρντ, ΜΙΤ, Καίμπρητζ, Πανεπ.Οξφόρδης, Μπέρκλεϋ κ.ο.κ.) είναι
τα πανεπιστήμια από τα οποία η WSEAS αντλεί τους Κύριους Ομιλητές

Είμεθα υπερήφανοι για την WSEAS

Νικόλαος Ε. Μαστοράκης
Καθηγητής Πανεπιστημίου






-------------------------------


Αντικείμενο: Έρευνα και Ανάπτυξη στις Φυσικές Επιστήμες

Χρονολογία Έναρξης: 1996

Αριθμός Εργαζομένων: 12

 

Επικοινωνία

Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Καθηγητής Πανεπιστημίου Νικόλαος Μαστοράκης

Διεύθυνση: Αγ. Ιωάννου Θεολόγου 17-23, Ζωγράφου Αττικής

Τηλ. 210 7473313

Fax: 210 7473314

Email: μέσω της ιστοσελίδας www.wseas.org

Web Address: www.wseas.org

 

No comments: